Vítězný Andrej v pasti

10. 10. 2018 7:00:00
Komunální volby skončily, ale nastává druhá neméně důležitá fáze, fáze vyjednávání a tvorby koalic. Jak samotné volby, tak i tato druhá fáze jasně ukázaly mantinel Babišovi moci.

Babiš by totiž chtěl řídit stát jako firmu. Tím se nikdy netajil, naopak se tím chlubil v rámci volebních kampaní. V tom pokračoval i v kampani k těmto komunálním volbám, jejímž ústředním (a bohatě parodovaným) bodem bylo to, že místní kluci z plakátů mají na Andreje telefon. Pokračoval tak v budování image „velkého šéfa“, který stojí nad vším tím politikařením, je na něj spoleh a v případě potřeby vstoupí na scénu jako deus ex machina a vše vyřeší. To je krásná představa, vždyť právě to lidé chtějí a chtěli tak po většinu historie. Ať to byl Václav IV., František Josef I. nebo třeba Klement Gottwald, ve významné části lidu vždy žilo přesvědčení, že vládce o zlořádech, které je trápí neví, jinak by jistě zasáhl. Ale nyní mají všichni místní lídři na velkého vůdce telefon a on tím jako správný šéf přebírá veškerou odpovědnost i za komunální úroveň, za naše docela malé problémy. To je bezpochyby velká oběť hodná samotného spasitele.

Nechce tu hlouběji rozebírat rozdíly mezi státem a firmou a dokazovat, že řídit stát jako firmu prostě technicky nelze (přede mnou tak již učinili mnozí), jen bych v této souvislosti chtěl poukázat na past, do které se dostal, a která může být začátkem jeho konce. To, co by snad mohlo fungovat v diktatuře, totiž nemůže fungovat v demokracii, která je soupeřením produktů různých stran, ale také procesem neustálého vyjednávání a uzavírání (účelových) spojenectví. A to velký šéf neumí, protože v jeho byznysu to chodilo zcela jinak.

Není na škodu připomenout, že velký byznys začal pro velkého šéfa v roce 1995 tzv. nepřátelským převzetím firmy Agrofert a tuto metodu úspěšně provedl ještě mnohokrát (např. Kostelecké uzeniny, Agro Jevišovice), další konkurenty na trhu zničil tím, že vysál jejich know how, nebo je prostě koupil a zlikvidoval. Není to zcela etické, ale víceméně legální. Byznys je nemilosrdný svět ostrých loktů. Rovněž v politice postupně převzal politickou agendu nejen konkurentů z opozice, ale i partnerů z koalice – v politickém systému vysál hlasy napravo od středu, střed a pak se soustředil na bohatý zdroj hlasů naivních levicových voličů. Posledním brilantním kouskem bylo (minimálně rétorické) přizpůsobení se volání lidu brojícímu proti migraci a EU, čímž vysál i hlasy SPD a KSČM. Volební preference ANO tak dosáhly maxima, stalo se skutečnou „catch all party“ (stranou pro všechny). Ale ouha, ta zatracená demokracie. To, co by v byznyse skončilo ovládnutím celého trhu (monopolem) skončilo v politice prohlubující se izolací. Všichni konkurenti si dobře pamatují a stále mohou na příkladu nešťastné ČSSD sledovat důsledky Andrejova kanibalského objetí. Sice vyhrál volby v mnoha městech, přesto vládnout nebude. Všichni se raději spojí proti němu, protože ze spojenectví s ním mohou získat jen krátkodobě, zatímco dlouhodobě prodělají vždy. Přišel o Prahu, a ačkoli vyhrál, přišel i o Brno, zřejmě přijde o Plzeň i o další města. ANO vyhrálo, ale nakonec prohrálo, a to navzdory velkému šéfovi s telefonem, a to kvůli němu. Pokud bude chtít příště vládnout, bude muset získat absolutní většinu, ani 35 % mu stačit nebude. On to chápe jako megapodraz, ale je to jen přirozená obraná reakce. Chtěl řídit stát jako firmu, ale přišel o veškerý koaliční potenciál, aniž by získal monopol, který by mu umožnil vládnout bez koalic. Zůstal tak stát kousek před cílem, kterého dosáhl například v Maďarsku Orbán, který si pak mohl politický systém upravit na míru a státu skutečně podobným způsobem vládne (což se zase nelíbí té protivné EU). To je nezáviděníhodná situace a já jsem velmi zvědav, jak si s ní Babišovi moudří poradci a mediální guruové poradí.

Autor: Marcel Gondorčín | středa 10.10.2018 7:00 | karma článku: 29.05 | přečteno: 911x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.96 | Přečteno: 300 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 441 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1430

Jsem Tachovák žijící v Plzni. Nenapravitelný levičák, katolík a včelař. Zabývám se vzděláváním a zaměstnaností, ale jako většina z Vás i já rozumím všemu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...