Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

1968 a 2018 - (ne)poučení z krizového vývoje

Dnes si připomínáme významné výročí. Nechci nosit dříví do lesa a rozebírat to, co je všeobecně známo a co jiní popisují jistě fundovaněji. Místo toho se zamýšlím nad tím, jak nás tato událost ovlivnila a stále ovlivňuje.

Intervence v poločase

Rok 1968 lze z historického pohledu považovat za poločas, který rozděluje dobu komunistického režimu na dvě stejně dlouhé, ale zcela odlišné části. První část, zejména její počátek, se nese ve znamení určitého revolučního idealismu. Aby nedošlo k mýlce, rozhodně nechci komunistická zvěrstva hájit a obzvláště 50. léta byla z tohoto pohledu nejhorší, nicméně mnoho lze snad ještě omluvit neznalostí a naivitou lidí, kteří měli zkušenost s hospodářskou krizí, devastující válkou a byli masírováni propagandou o zradě západních spojenců a nezištném hrdinství sovětské armády. I ty, kteří vstupovali do strany po začátku „obrodného procesu“, snad lze omluvit tím, že věřili v to, že režim, o jehož zrůdnosti existovalo již mezi lidmi navzdory cenzuře jasné povědomí, lze reformovat zevnitř a vybudovat socialismus s lidskou tváří. To už však jistě neplatí pro druhý poločas komunistické diktatury, kdy do strany vstupovali lidé nikoli z přesvědčení, ale z pragmatizmu a prospěchářství.  Tento druhý poločas tedy nebyl zdaleka tak nelidský jako ten první, ale jeho důsledky byly z dlouhodobého hlediska možná ještě horší a hlavně trvalejší. Došlo k trvalému pokřivení morálních hodnot, legitimizaci pokrytectví a oportunismu, s čímž se naše společnost nevyrovnala dodnes. A právě zde se dostáváme k tomu, co je z padesát let staré okupace stále živé a co ovlivňuje současnou politiku a společnost.

Idealisté a oportunisté

Především je to neuvěřitelná tolerance ke všem těm zlodějíčkům, pokrytcům a lhářům. Těch „bláznů“, kteří obětovali pro ideály „pravdy a lásky“ kariéru a prosperitu nejen svou, ale celé své rodiny, bylo žalostně málo. Mlčící většina, která rychle zapomněla na své nadšení z Pražského jara i odpor k okupantům a tím legitimizovala režim mnohem významněji než hrstka skutečně zapálených a zaslepených komunistů, byla většina. Já nechci soudit. Tu dobu jsem nezažil, kdo ví, jak bych se zachoval a zda bych obstál se ctí, nicméně to nic nemění na tom, že je to neoddiskutovatelný fakt. Proto zřejmě většině společnosti dnes nevadí agent STB jako premiér a překabátění komunisté v různých veřejných funkcích. Prostě jsou jim ti pragmatičtí kariéristé tak nějak blíže než všichni ti podezřelí idealisté, jejichž motivy jsou mnohem méně důvěryhodné než všem pochopitelná honba za osobním prospěchem. Kdo by také po tom všem ještě věřil v nějaké nezištné ideály.

Relativizace a falšování historie

Všude vidíme propagandu, zradu a spiknutí, nevěříme oficiálním médiím. I významná část nekomunistické veřejnosti nahlíží na disidenty optikou Rudého práva jako na ztroskotance a samozvance, kteří za mrzký žold sloužili imperialismu, militarismu a sionismu. Do tohoto kontextu se krásně hodí Soros a všechny ty zlé neziskovky. Události před padesáti lety tak dokonce dnes někteří neváhají klást do kontextu s „arabským jarem“ a „oranžovou revolucí“ na Ukrajině. V Rusku se změnil název státu i režim, ale ruský imperialismus se za padesát let nezměnil vůbec. Pouze se zdokonalily prostředky, kterými se snaží svoji politiku prosazovat. Dnes tak hovoříme o tzv. hybridní válce, ve které bohužel podle všeho prohráváme. Padesát let po nás Rusové opět obsazují okolní země s podobnými záminkami, falšují informace a pokoušejí se dokonce falšovat i historii – jako příklady lze uvést dokument, který vysílala TV Rossija 1 v roce 2015 (http://420on.cz/news/politics/48442-rossiyskoe-televidenie-opravdalo-vtorzhenie-v-chehoslovakiyu-v-1968-godu) nebo článek, který zveřejnila loni ruská armádní televize Zvezda na úvod oficiální návštěvy českého prezidenta Miloše Zemana v Rusku (článek byl po českých protestech stažen).

Komunisté ve službách ruského imperialismu

Velmi zajímavá je z tohoto pohledu role komunistů (nemyslím ty překabátěné, ale ty, kteří setrvali v KSČM). Z pohledu na historii komunistického hnutí v českých zemích je zřejmé, že spíše než zájmy dělnické třídy či českého národa prosazovali až na drobné výjimky, kterou může být právě krátké období Pražského jara, zájmy ruského imperialismu. Bylo tomu tak za první republiky, v době komunistické diktatury a je tomu tak dodnes, a to bez ohledu na to, jaký režim v Rusku panuje. Vrcholem v tomto směru je pro mne týden staré vyjádření předsedy KSČM, že Rusové za invazi v roce 1968 nemůžou, protože Brežněv byl Ukrajinec (https://zpravy.idnes.cz/vojtech-filip-leonid-breznev-ukrajinec-okupace-srpen-1968-ukrajina-kscm-1ee-/zahranicni.aspx?c=A180814_104946_zahranicni_aha).

Po mostech se šlape

Ti, kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni k tomu ji opakovat, pravil klasik. A to je něco, z čeho mám stále větší obavy. Nechci hodnotit fundovanost reformátorů Pražského jara v oblasti ekonomických reforem ani to, nakolik bylo skutečně ohroženo setrvání ČSSR v socialistickém táboře. Zásadní a nezpochybnitelné totiž je, že tehdejší elity osvědčili až šokující naivitu v oblasti geopolitiky. Od roku 1945 totiž existoval velký tlak na trvalé umístění sovětských vojsk na našem území, kterému přes příkladnou servilitu představitelé českých komunistů kupodivu odolávali. Reformační proces roku 1968 byl tak velmi vítanou záminkou a pozvánkou, která se neodmítá. Jakkoli je to pro mne těžko pochopitelné, tehdejší elity podle všeho věřili tomu, že můžeme fungovat jako izolovaný ostrov, případně jako most mezi východem a západem. Bohužel se však plně potvrdily obavy Jana Masaryka, kterému se tento koncept od začátku nezdál, „protože po mostech se šlape“. Podobné výkřiky (zejména v podání SPD a KSČM) získávají stále více stoupenců i dnes a vůbec se nedivím tomu, že jsou nedemokratickými státy v čele s Ruskem aktivně podporovány.

Poučení z krizového vývoje

Važme si idealistů, ale držme je při zemi. Svět není bohužel tak sluníčkový, jak si ty dobré duše často myslí. Především se však mějme na pozoru před bezskrupulózními pragmatiky, prospěcháři a oportunisty, kterým se daří v každé době a v každém režimu, protože ti zradí pro pár stříbrných a v jejich případě se dá věřit pouze tomu, že jim nelze věřit zhola nic. V neposlední řadě mějme jasno, na které straně stojíme a nepodléhejme naivním představám, že v bouřlivém středu Evropy můžeme fungovat jako neutrální ostrov, kterého se globální problémy vůbec netýkají. Naše historie nám mnohokrát ukázala, že se nás týkají velice a srpen 1968 byl z tohoto pohledu bolestivou lekcí. Pevně doufám, že tato lekce vykoupená krví našich spoluobčanů a hospodářským i mravním úpadkem nebyla marná.

Autor: Marcel Gondorčín | úterý 21.8.2018 7:06 | karma článku: 20,45 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Marcel Gondorčín

Babiš není tak špatný, to my ANO!

Vím, už píšu v podstatě jen o něm...ale o čem jiném psát než o slunci našem jasném, které vše ostatní přesvěcuje a činí nepodstatným?

24.4.2019 v 0:15 | Karma: 37,74 | Přečteno: 2457x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Vítězný Andrej v pasti

Komunální volby skončily, ale nastává druhá neméně důležitá fáze, fáze vyjednávání a tvorby koalic. Jak samotné volby, tak i tato druhá fáze jasně ukázaly mantinel Babišovi moci.

10.10.2018 v 7:00 | Karma: 29,14 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Žoldák nebo hrdina NATO je naše rodina

Jak bývá v poslední době zvykem, i tragická smrt našich vojáků v Afghánistánu rozdělila veřejnost na dva nesmiřitelné tábory. Z děr opět vylezli trollové a naši fašističtí i komunističtí politici se událost snaží patřičně zneužít.

9.8.2018 v 16:15 | Karma: 35,40 | Přečteno: 3817x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

O prorocích a spasitelích, aneb jak vzal Tomáš Klus na sebe naše viny

Řada z nás pracuje pro lidi, se kterými nesouhlasí, či si jich neváží a dělá věci, které jsou v rozporu s naším přesvědčením a to proto, že nic není jen černé a bílé, protože se se nějak musíme živit, kvůli kariéře, kvůli pohodí.

26.7.2018 v 12:22 | Karma: 38,86 | Přečteno: 5797x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Nová vláda – konec starých časů?

Tak máme konečně vládu. Trvalo to rekordně dlouho, ale výsledek je bezesporu zajímavý. Podle mnohých přímo přelomový.

12.7.2018 v 16:28 | Karma: 18,48 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1430x
Jsem Tachovák žijící v Plzni. Nenapravitelný levičák, katolík a včelař. Zabývám se vzděláváním a zaměstnaností, ale jako většina z Vás i já rozumím všemu. 

 

Seznam rubrik