Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O prorocích a spasitelích, aneb jak vzal Tomáš Klus na sebe naše viny

Řada z nás pracuje pro lidi, se kterými nesouhlasí, či si jich neváží a dělá věci, které jsou v rozporu s naším přesvědčením a to proto, že nic není jen černé a bílé, protože se se nějak musíme živit, kvůli kariéře, kvůli pohodí.

Život obrušuje hrany. Učí nás kompromisům. Z rebelů se stávají konformisti, často oportunisti. Nejvíce radikalismu i odvahy tak vždy mívá mladá generace, která je motorem změny, pohonem evoluce, ale i zdrojem fanatismu a nástrojem revoluce. Je přirozenou povahou dětí, že se bouří proti rodičům, že chtějí měnit svět. Jinou věcí je, že jejich vzdor je často marný, nebo ještě hůře, že ty nejvznešenější myšlenky plodí ty nejtrpčí plody. Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly.

Chápu, že spoustě lidí lezou i dnes tito angažovaní (v pejorativním slova smyslu) mladí lidé na nervy. Aniž by měli hlubší praktické zkušenosti, cítí potřebu kádrovat a poučovat celou společnost. Sami přitom nevidí, že v té své angažovanosti a idealismu se vůbec neliší od generací předchozích. Šmahem tak například odsuzují všechny, kteří se zapletli s komunismem, ale v jiných historických kulisách by z nich byli úžasní svazáci. Na druhou stranu, demokracie je diskuse a pestrost názorů a angažovanost je pro zdravý vývoj společnosti potřebná. Jestli nás historie něco naučila, tak to, že nejhorší možný vývoj je stagnace, uzavření se světu a novým myšlenkám.  O to více je potřeba si vážit lidí, kteří nejdou s davem, nebojí se vyjádřit svůj názor a navzdory většině jsou ochotni za svou pravdou stát. Zvláště pak v dnešní době.

Podívejte se na dnešní popkulturu. Jeden hudební klip je stejný jako druhý. Načančané barbíny třesou svými vnadami, rádoby ostří frajeři chřestí zlatými řetězy a túrujou drahá auta. Melodie jsou většinou na jedno brdo a texty o ničem. Všichni chtějí být superstar, užívat luxusu, žít jen zábavou. Sedí u počítače, poflakují se nákupními centry. Všeobecně vládne přízemní konzum, který sice neplodí nebezpečné fanatiky, ale pasivní spotřebitele, ideální občany pro ovládání mocnými zájmovými skupinami a bohatými oligarchy. „Kdo v Demokracii spí, probudí se v diktatuře", řekl prorocky Johann Wolfgang von Goethe. Tato myšlenka je velmi živá i dnes. Proto bychom si měli postoje Tomáše Kluse, který vyhlásil bojkot akcí a médií Andreje Babiše velmi vážit. I kdyby totiž neměl pravdu a vláda trestně stíhaného premiéra s minulostí agenta STB opřená o hlasy komunistů by byla v současnosti tím nejlepším možným řešením, i kdyby mediální impérium Babiš budoval jen tak a bez postranních politických úmyslů, je to právě ten druh angažovanosti, který naše společnost zásadně potřebuje. V dnešní materiální globalizované společnosti je takové gesto velmi vzácné, ale o to významnější.

Většina lidí je z politiky otrávená, některé z principu nezajímá. Říkají, že se jim žije bez politiky lépe. Přitom politika je všude kolem nás. Od vzdělávání a zdravotnictví po chodníky, po kterých chodíme, je vše produktem politických rozhodnutí. „Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice“, řekl další z velikánů Platón. A právě v tom nyní žijeme. Já věřím, že cesta ven nespočívá v rezignaci, ale v aktivitě, jakkoli trapná či marná se může zdát. Komunističtí politici se na sklonku režimu zaklínali tím, že potřebují klid na práci. Diktatury všech typů si ten klid na práci zajišťovali represemi a mocenskou kontrolou sdělovacích prostředků. Dnes jsme dál. Mocní si v demokracii klid na práci nezajišťují silou, ale nenápadně tím, že si kupují sdělovací prostředky, tím, že si kupují nás. Tomáš Klus na to upozornil a dal příklad, že se lze vzepřít. Nechci hodnotit Klusovu hudbu ani názory, ale toto gesto jako takové. Je to jeho volba a on si zaslouží náš respekt. Možná je naivní neomarxistické havloidní sluníčko, jak ho nálepkují kritici, ale udělal to, co většina z nás, kteří prostituujeme v různých pracovních pozicích a funkcích nemá odvahu či možnost udělat. Možná právě proto jsou reakce na jeho gesto tak bouřlivé. Nedotkl se Babiše, ten jeho bojkot jistě unese, dotkl se každého z nás.

Autor: Marcel Gondorčín | čtvrtek 26.7.2018 12:22 | karma článku: 38,86 | přečteno: 5797x
  • Další články autora

Marcel Gondorčín

Babiš není tak špatný, to my ANO!

Vím, už píšu v podstatě jen o něm...ale o čem jiném psát než o slunci našem jasném, které vše ostatní přesvěcuje a činí nepodstatným?

24.4.2019 v 0:15 | Karma: 37,74 | Přečteno: 2457x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Vítězný Andrej v pasti

Komunální volby skončily, ale nastává druhá neméně důležitá fáze, fáze vyjednávání a tvorby koalic. Jak samotné volby, tak i tato druhá fáze jasně ukázaly mantinel Babišovi moci.

10.10.2018 v 7:00 | Karma: 29,14 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

1968 a 2018 - (ne)poučení z krizového vývoje

Dnes si připomínáme významné výročí. Nechci nosit dříví do lesa a rozebírat to, co je všeobecně známo a co jiní popisují jistě fundovaněji. Místo toho se zamýšlím nad tím, jak nás tato událost ovlivnila a stále ovlivňuje.

21.8.2018 v 7:06 | Karma: 20,45 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Žoldák nebo hrdina NATO je naše rodina

Jak bývá v poslední době zvykem, i tragická smrt našich vojáků v Afghánistánu rozdělila veřejnost na dva nesmiřitelné tábory. Z děr opět vylezli trollové a naši fašističtí i komunističtí politici se událost snaží patřičně zneužít.

9.8.2018 v 16:15 | Karma: 35,40 | Přečteno: 3817x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Nová vláda – konec starých časů?

Tak máme konečně vládu. Trvalo to rekordně dlouho, ale výsledek je bezesporu zajímavý. Podle mnohých přímo přelomový.

12.7.2018 v 16:28 | Karma: 18,48 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1430x
Jsem Tachovák žijící v Plzni. Nenapravitelný levičák, katolík a včelař. Zabývám se vzděláváním a zaměstnaností, ale jako většina z Vás i já rozumím všemu. 

 

Seznam rubrik