Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová vláda – konec starých časů?

Tak máme konečně vládu. Trvalo to rekordně dlouho, ale výsledek je bezesporu zajímavý. Podle mnohých přímo přelomový.

Podle optimistů, kteří věří Babišovi, skončila éra rozkrádání a klientelistických vazeb tradičních zkorumpovaných stran. Podle pesimistů, skončila éra první České republiky a v ohrožení je samotné základní demokratické směřování země.

Ono to ale nakonec nebude tak horké. Éra rozkrádání a klientelismu neskončí jednak proto, že zapustila příliš hluboké kořeny, jednak proto, že právě Babiš je jedním z jejích nejvýraznějších plodů i hlavních aktérů (byť to díky mistrné PR perfektně maskuje). Éra demokratické České republiky neskončí jednak proto, že zatím ještě existuje nezávislá justice, jsme členy EU a NATO, jednat proto, že antisystémové a populistické strany dosud nezískaly dominantní postavení a tradiční demokratické strany se neznemožnily úplně. Nejblíže absolutnímu znemožnění má v této chvíli ČSSD, která kývla na roli užitečného idiota v této vládě, ani ostatní tradiční strany se ovšem velké důvěře společnosti netěší, a tak bude velmi záležet na výkonu této vlády vzhledem k budoucnosti celého politického systému.

Co nás tedy čeká? Pan prezident Zeman v jednom ze svých bonmotů přirovnal volby k prvnímu sexu: přípravy a dlouhé očekávání a pak zpravidla zklamání. Ani tentokrát tomu nebude jinak. Potřebovali bychom silnou a stabilní vládu, místo toho máme vládu menšinovou, která se málem několikrát rozpadla, ještě než vznikla a stojí na hlasech rozhádané ČSSD a zejména hlasech komunistů, jejichž představy o směřování České republiky se značně liší od ostatních politických stran i drtivé většiny občanů země. To není příliš pozitivní výhled z pohledu stability a trvanlivosti této vlády.

Potřebovali bychom vládu, která se nebojí investovat do dlouhodobých koncepčních projektů, zejména do inovací, vědy a výzkumu či školství, tedy oblastí, které jsou strategicky významné, ale nepřinášejí okamžité marketingově využitelné plody, ale zároveň dokáže i šetřit na horší časy. Místo toho máme vládu, která má již v programovém prohlášení pravý opak. Investic méně než v dobách recese, další nárůst úředníků a státních zaměstnanců, pokračování „uplácení“ voličů, schodek rozpočtu v době vrcholící konjuktury…

Zejména bychom ale potřebovali vládu, které bude většina občanů věřit a za kterou se nebudeme muset ve světě stydět. A takovou vládu nebudeme mít docela určitě. Již včerejší zasedání sněmovny plné osobních urážek, vulgarismů a porušování jednacího řádu naznačilo, že povznesení politické kultury lze v dalších letech očekávat jen stěží. Návrat komunistů k moci nám ve světě také příliš dobrou reputaci neudělá, stejně jako to, že premiérem je osoba obviněná z dotačního podvodu. To je i v mezinárodním srovnání skutečný politický bizár.  

No nevypadá to pravda příliš optimisticky, ale existovaly i horší varianty a je to určitě důležitý zlomový bod do budoucna. Nemá cenu plakat nad rozlitým mlékem, voliči rozdali karty a je na politicích, aby nyní hráli. Babiš získá příležitost ukázat, že dokáže fungovat v rámci standardních mechanismů politického systému a nejen chytře slibovat, ale sliby i plnit. ČSSD bude moci ukázat, proč je ve vládě (zatím mi to uniká). KSČM mohou prokázat, že bez ohledu na minulost a kontroverzní výroky dokáží být konstruktivní systémovou stranou. Opoziční středo-pravicové strany získají příležitost ujasnit si priority, překonat žabomyší války a stát se skutečně konstruktivní opozicí a důvěryhodnými zástupci pravicově smýšlejících voličů. Tak jak tak, staré poklidné časy definitivně skončily.

Autor: Marcel Gondorčín | čtvrtek 12.7.2018 16:28 | karma článku: 18,48 | přečteno: 628x
  • Další články autora

Marcel Gondorčín

Babiš není tak špatný, to my ANO!

Vím, už píšu v podstatě jen o něm...ale o čem jiném psát než o slunci našem jasném, které vše ostatní přesvěcuje a činí nepodstatným?

24.4.2019 v 0:15 | Karma: 37,74 | Přečteno: 2457x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Vítězný Andrej v pasti

Komunální volby skončily, ale nastává druhá neméně důležitá fáze, fáze vyjednávání a tvorby koalic. Jak samotné volby, tak i tato druhá fáze jasně ukázaly mantinel Babišovi moci.

10.10.2018 v 7:00 | Karma: 29,14 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

1968 a 2018 - (ne)poučení z krizového vývoje

Dnes si připomínáme významné výročí. Nechci nosit dříví do lesa a rozebírat to, co je všeobecně známo a co jiní popisují jistě fundovaněji. Místo toho se zamýšlím nad tím, jak nás tato událost ovlivnila a stále ovlivňuje.

21.8.2018 v 7:06 | Karma: 20,45 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Žoldák nebo hrdina NATO je naše rodina

Jak bývá v poslední době zvykem, i tragická smrt našich vojáků v Afghánistánu rozdělila veřejnost na dva nesmiřitelné tábory. Z děr opět vylezli trollové a naši fašističtí i komunističtí politici se událost snaží patřičně zneužít.

9.8.2018 v 16:15 | Karma: 35,40 | Přečteno: 3817x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

O prorocích a spasitelích, aneb jak vzal Tomáš Klus na sebe naše viny

Řada z nás pracuje pro lidi, se kterými nesouhlasí, či si jich neváží a dělá věci, které jsou v rozporu s naším přesvědčením a to proto, že nic není jen černé a bílé, protože se se nějak musíme živit, kvůli kariéře, kvůli pohodí.

26.7.2018 v 12:22 | Karma: 38,86 | Přečteno: 5797x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1430x
Jsem Tachovák žijící v Plzni. Nenapravitelný levičák, katolík a včelař. Zabývám se vzděláváním a zaměstnaností, ale jako většina z Vás i já rozumím všemu. 

 

Seznam rubrik