Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Informační inflace, manipulace a věčný Shakespeare

Ke každé informaci lze dnes najít dezinformaci. Co jeden popisuje jako dobré a prospěšné, je pro druhého čisté zlo. Ke všemu je těch informací v mediálním prostoru už nějak moc. 

Přirozeným důsledkem této informační inflace je pokles významu, který informacím přikládáme. Informace, které by nás dřív spolehlivě nadzvedli a vehnali do ulic, nás už nechávají chladnými, a to i za předpokladu, že jejich věrohodnosti věříme. A my věříme čím dál méně.

Nejde již jen o věrohodnost osob, jejich činů a politik, ale o věrohodnost komunikačních kanálů. Dnes to můžeme zřetelně pozorovat v diskuzi o nezávislosti a objektivitě České televize. Na jedné straně stojí prezident Zeman a jeho poradce Nejedlí, kontroverzní podnikatelé Hrdlička s Voráčkem, Okamurova SPD, televize Barrandov, Parlamentní listy a weby jako Aeronet či Sputnik. Poněkud zjednodušeně se jedná o komplex, který v prezidentských volbách podporoval Miloše Zemana a kritiky bývá označován za ruskou pátou kolonu. Na druhé straně stojí Česká televize, většina politiků takzvaných tradičních stran a tradičních médií (pevně doufám, že je zřejmé, co těmi tradičními stranami a médii myslím), ve zkratce komplex který v prezidentských volbách podporoval antizemana Jiřího Drahoše a kritiky bývá označován jako pražská kavárna. Propast mezi oběma tábory je stále hlubší, šance na vzájemné porozumění stále menší. Argumenty jedné strany jsou pro druhou nehodnověrné, diskuse mizí a zbývá jen nepochopení, a co je horší nenávist. Trochu mě mrazí, ale myslím, že začínám chápat, jak se cítí občané, do včerejška přátelé, rodina a sousedé v předvečer vypuknutí občanské války… To nás vrací k úvodu článku – jedna strana neobviňuje druhou ze zlých úmyslů (vždyť řadu z nich znají – jsou to přátelé, kolegové, rodina…) ale z hlouposti a z toho, že se nechávají manipulovat a zneužívat nějakým transcendentním zlem. V tom jsou obě strany stejné. Podle prvních se nás snaží ovládnout nějaké nadnárodní struktury, které symbolizuje Soros nebo židé obecně (to se ostatně již v minulosti osvědčilo) a používají k tomu EU, politický islám a uměle vyvolanou migraci. Podle druhých za vším stojí Rusko, které nás chce využít k oslabení EU a NATO a posílení své geopolitické pozice.

Nemůžu s jistotou říci, že pravdu má ten, nebo onen, jak bych to také mohl vědět? Můžu se jen domnívat, můžu věřit. Co tedy dělat? Už od dob Římanů pomáhalo oprostit se od subjektivních emocí a zeptat se: „Cui bono? V čí prospěch?“ Kdo tedy ze současné situace těží nejvíce? Jsou to USA a nadnárodní konglomeráty, které díky bezpečnostní destabilizaci vydělávají na prodeji zbraní a cíleně oslabují EU, která by mohla být jejich konkurentem? Je to Rusko, které objektivně nemůže západu konkurovat ekonomicky, vojensky ani ideologicky, ale díky dezinformační kampani může přesto ovlivňovat politiku svých sousedů a konkurentů? Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované, říká princip známý jako Occamova břitva. Zatímco teorie o celosvětovém spiknutí, jehož součástí jsou války, neziskovky, EU, neomarxismus, židé i islámský stát je pro mě poněkud komplikovaná (neříkám, že vyloučená), teorie o geopolitických zájmech Ruska a efektivitě relativizace informací je oproti tomu jednoduchá a logická, v jejich pozici bych se nechoval jinak. K tomu přičtu ještě styl komunikace – byť jsou oba tábory ve své nesmiřitelnosti podobné – jeden z nich je mnohem hrubší, vulgárnější a cílí na naše nejnižší pudy. Myslím, že netřeba psát, který tábor mám na mysli. I kdybych přijmul, že lžou a manipulují všichni – tak není sporu o tom, ČT lže a manipuluje mnohem inteligentnějším a kultivovanějším způsobem než TV Barrandov.

Nic není jen černé a bílé, ale v tomto sporu stojím pevně na straně sluníčkářů, dobroserů a havloidů a stejně jako je Zemanovi líto demonstrujících studentů, mě je upřímně líto významné části českého národa, která se nechala oklamat profesionálními manipulátory a sprostými lháři. Nezlobím se na ně, chápu jejich strach o bezpečnost a budoucnost našich dětí a národa, proto jim odpouštím (mám na mysli oklamané ne klímající). Možná se ale pletu já a jako mnoho dalších jsem se nechal zmanipulovat důmyslnou sítí lží a intrik. V tom případě prosím o pochopení a prominutí, nejen za sebe, ale i za celou „kulturní frontu“, která se blahosklonně snaží poučovat prostý plebs. To je totiž kromě toho, že se budeme velmi pečlivě snažit ověřovat zdroje informací a vychovávat společnost k objektivní informační gramotnosti jediné co můžeme dělat – navzájem se chápat a odpouštět si. Navzdory relativnosti informací ale existují i pravdy objektivní a historicky ověřené. Jedna z nich je (bez ohledu na to, co zpívají myslitelé ze skupiny Ortel a hlásí velký vůdce Okamura), že ZLO NELZE PORAZIT ZLEM. Z toho ostatně vychází většina náboženství i celá evropská filozofická tradice a nádherně to popsal Shakespeare ve své stále neuvěřitelně aktuální hře Richard III (stejně jako manipulaci s veřejným míněním). Zatímco o morální integritě členů skupiny Ortel lze mít jisté pochybnosti, velkého a staletí bezpečně mrtvého Shakespeara snad nikdo nepodezírá z toho, že je sluníčkář nebo pro-kremelský troll. Věřme proto klasikovi, smiřme se s tím, že pravdivost informací sice může být relativní, ale vždy zpozorněme, když někdo vyzívá ke zlu, nenávisti a násilí, ať to odůvodňuje jakkoli. To je totiž ten nejlepší a nejbezpečnější kompas a maják v dezinformační cloně naší mediální reality.

Autor: Marcel Gondorčín | pátek 16.3.2018 9:58 | karma článku: 12,78 | přečteno: 240x
  • Další články autora

Marcel Gondorčín

Babiš není tak špatný, to my ANO!

Vím, už píšu v podstatě jen o něm...ale o čem jiném psát než o slunci našem jasném, které vše ostatní přesvěcuje a činí nepodstatným?

24.4.2019 v 0:15 | Karma: 37,74 | Přečteno: 2457x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Vítězný Andrej v pasti

Komunální volby skončily, ale nastává druhá neméně důležitá fáze, fáze vyjednávání a tvorby koalic. Jak samotné volby, tak i tato druhá fáze jasně ukázaly mantinel Babišovi moci.

10.10.2018 v 7:00 | Karma: 29,14 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

1968 a 2018 - (ne)poučení z krizového vývoje

Dnes si připomínáme významné výročí. Nechci nosit dříví do lesa a rozebírat to, co je všeobecně známo a co jiní popisují jistě fundovaněji. Místo toho se zamýšlím nad tím, jak nás tato událost ovlivnila a stále ovlivňuje.

21.8.2018 v 7:06 | Karma: 20,45 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

Žoldák nebo hrdina NATO je naše rodina

Jak bývá v poslední době zvykem, i tragická smrt našich vojáků v Afghánistánu rozdělila veřejnost na dva nesmiřitelné tábory. Z děr opět vylezli trollové a naši fašističtí i komunističtí politici se událost snaží patřičně zneužít.

9.8.2018 v 16:15 | Karma: 35,40 | Přečteno: 3817x | Diskuse| Politika

Marcel Gondorčín

O prorocích a spasitelích, aneb jak vzal Tomáš Klus na sebe naše viny

Řada z nás pracuje pro lidi, se kterými nesouhlasí, či si jich neváží a dělá věci, které jsou v rozporu s naším přesvědčením a to proto, že nic není jen černé a bílé, protože se se nějak musíme živit, kvůli kariéře, kvůli pohodí.

26.7.2018 v 12:22 | Karma: 38,86 | Přečteno: 5797x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1430x
Jsem Tachovák žijící v Plzni. Nenapravitelný levičák, katolík a včelař. Zabývám se vzděláváním a zaměstnaností, ale jako většina z Vás i já rozumím všemu. 

 

Seznam rubrik